BIO špalda Probio Z ČESKÝCH BIOFAREM

Datum: 15. 1. 2025

Zpět

Nově doplňujeme na obal našich dvou výrobků – BIO Špaldy loupané a BIO Špaldových krup (kernotta) sdělení „Z ČESKÝCH BIOFAREM“.

Co je za ním skryto?

Znovuzapočaté pěstování špaldy se úzce pojí se vznikem firmy Probio. Je to jedna z prvních plodin, které začala firma pěstovat. V roce 1991 na poli nad Starým Městem pod Sněžníkem tak vyrostla po 50 letech od války ze semínek pašovaných z Rakouska první špalda. Od té doby pěstujeme ryzí odrůdy špaldy, především Rubiotu, ale také kvalitní ryzí odrůdy jako Serpentin, Raisa, Copper, Tauro apod. od švýcarského biošlechtitele Petera Kunze, na polích Ekofarmy Probio. 

Výše jmenované odrůdy také dále množíme, certifikujeme a prodáváme především českým ekozemědělcům jako osivo a zároveň z nich vyrábíme naše ryzí špaldové výrobky. Od českých ekofarmářů po sklizni vypěstovanou špaldu zpětně vykupujeme a vyrábíme z ní další biopotraviny pro zákazníky.

Osobní vztahy s farmáři, kteří dodávají suroviny pro výrobu našich biopotravin, jsou pro nás důležité. Vážíme si dlouhodobých pracovních i osobních kontaktů s lidmi, jejichž práce je pro vznik biopotravin PROBIO nepostradatelná. 

A proč se právě špalda dostala do popředí?

Je původní, ryzí, divoká, můžeme ji označit za léčivé obilí, tak jak to známe u léčivých rostlin. Nese si v sobě tu autentičnost, originalitu. Proto je pro naše tělo velkým přínosem. Je výborně stravitelná, obsahuje kompletní složení živin, které jsou v této podobě naším organizmem maximálně využitelné. Ze zdravotního pohledu je přirozeným vyváženým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny – nesmírně důležité pro naši střevní mikroflóru. A také ji pěstujeme na ekologických polích, takže její kvalita není negativně ovlivněna případnými zbytky chemických postřiků či hnojiv. Navíc na českých polích, takže obsahuje i prvek lokálnosti a nízké uhlíkové stopy.

Čím dál více se ukazuje, že průmyslové zemědělství mění zásadně a negativně nutriční složení potravin. Je logické, že spousta civilizačních nemocí s těmito změnami souvisí. Těší nás, že se špalda – ryzí špalda - dostala i do povědomí nutričních terapeutů a lékařů. Špaldu doporučují lidem s citlivostí na pšeničný lepek, pocházející z moderní průmyslově pěstované a zpracovávané pšenice. 

A to je důvod, proč se na našich prvních dvou výrobcích objevil nápis „Z ČESKÝCH BIOFAREM“. Věříme, že to je pro vás příjemné sdělení😊. Stejně jako je pro nás příjemné hledat cesty zdravých biopotravin.