Datum: 29. 1. 2025
Ječmen obecně patří k mimořádně zdravým obilovinám. A ječmen nahý obzvláště.
Proč právě ten?
Slovy Martina Hutaře, spolumajitele firmy PROBIO: „V zrnech ječmene nahého je obsah prospěšných látek vyšší, jeho zrna se nemusí loupat, čímž se neobrušuje hodnotná vrchní vrstva“.
A co tedy v ječmenu nahém nalezneme?
Velkým pozitivem ječmene je především vláknina. Ta je v ječmeni zastoupena jako rozpustná a nerozpustná.
Nerozpustná složka vlákniny ovlivňuje střevní peristaltiku. Rozpustná složka, beta-glukany, se podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Zároveň na snížení vstřebávání glukózy po jídle, což má pozitivní vliv při prevenci i léčbě diabetu II. stupně. Rozpustná vláknina podporuje správnou funkci imunitního systému. Navíc ječné produkty na dlouhou dobu zasytí. Obecně je tedy zařazení ječmene a výrobků z něj do jídelníčku dobrou prevencí civilizačních nemocí.
„V říjnu 2009 komise EFSA schválila zdravotní tvrzení založené na popisu pozitivního vlivu ječných beta-glukanů na hladinu cholesterolu v krvi, které by se mohlo používat na obalu potraviny:
„Pravidelná konzumace beta-glukanů přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.“
Komise rovněž schválila zdravotní tvrzení, které se týká popisu pozitivního účinku konzumace ječných beta-glukanů na snížení koncentrace celkového a LDL-cholesterolu v krvi, což může snížit riziko kardiovaskulárních srdečních onemocnění.“
Citace: Renesance ječmene, Publikace České technologické platformy pro potraviny
Obdobné studie byly provedeny i u nás. Zemědělský výzkumný ústav v Kroměříži, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně a III. interní klinika Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích potvrdily výše uvedené.
Na obsah cholesterolu mají vliv nejenom ječné beta-glukany. Ječmen nahý obsahuje významné množství vitaminu E a dalších mikronutrientů. Beta-glukany z ječmene jsou tak účinné právě proto, že je přijímáme jako komplex spolu s jeho dalšími důležitými živinami. Takto z přirozené stravy fungují pro naše tělo nejlépe. A to je vlastně kouzlo základních plodin a výrobků z nich.
V jaké podobě si ječmen dát😊?
Asi nejoblíbenější je mouka ječná celozrnná. Z ní pečeme bábovky, banánové chlebíčky, výborné je i linecké. A taky ječné lívance s ovesnými vločkami, které můžeme zakoupit buď jako již hotovou směs, nebo si je připravit z jednotlivých ingrediencí sami. Je fajn do každého pečení přidávat místo mouky pšeničné třeba 20 – 30 % mouky ječné a tím pečivo výživově obohatit. Takto můžeme mouku přidat do chleba, buchet, koláčů, pizzy …
Kromě mouky v kuchyni využijeme vločky, kroupy nebo i samotný ječmen nahý – celé zrno. Ten může být součástí polévek, jako uvařené zrno přídavek do chleba nebo třeba s ořechy, semínky a ovocem jako výborný nákyp.
Zkuste zařadit😊