Příprava:
Jáhly dvakrát spařte vroucí vodou a vodu slijte. Na olivovém oleji osmahněte jáhly a zalijte dvěma hrnky vody, přidejte lžičku soli. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte na mírném plameni pod poklicí 15 minut. Pod pokličkou nechte ještě 5-10 minut dojít. Mezitím si lehce povařte zeleninu v osolené vodě.
Připravte si bešamelovou omáčku: na másle lehounce osmahněte mouku, tak aby získala zlatavou barvu a za stálého míchání do ní přilévejte mléko tak dlouho, než vznikne krémová omáčka bez hrudek. Bešamelovou omáčku jemně osolte.
Jáhly smíchejte se zeleninou, nastrouhaným sýrem a nasekanými bylinkami, dochuťte solí. Vložte do tukem a moukou vysypané zapékací formy. Zalijte bešamelem a zapékejte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut tak, aby povrch získal jemnou krustu. Podávejte teplé, posypané sýrem.
Photo by Timothy Muza