Jogurtové žemle

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 30 min.
  • Množství: 4 porce

Ingredience

  • 200 g mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 100 g mouka špaldová hladká BIO PROBIO
  • 3 g jedlá soda
  • 1 špetka sůl BIO BIOSAL
  • 200 g jogurt bílý
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vinný ocet kvasný
  • 1 hrst směs semínek

Recept na na 4 ks žemlí

Obě mouky promíchejte v misce spolu se sodou a solí.

Ve vedlejší misce prošlehejte jogurt s vejcem. Nakonec vmíchejte ocet.

Jogurtovou směs vlijte k moučné směsi a zpracujte těsto. Bude trochu lepivé, ale bude tvárné.

Do misky vsypte různé druhy semínek, které máte rádi.

Těsto rozdělte na 4, popř. 5 stejně velkých dílků. Ruce si navlhčete vodou a z kousku těsta vytvarujte bochánek. Lehce jej splácněte. Poté překlopte celou vrchní plochou do semínek a zatlačte, abyste bochánek ještě trochu zploštili a aby se semínka pěkně na těsto nalepila. Pak si překlopte těsto do druhé ruky a nakonec překlopte na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed udělejte navlhčeným prstem důlek. Pokračujte stejně se zbylými kousky těsta.

Žemle pečte při 200 °C 20 minut. 

Nakoupit suroviny

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

64 Kč
Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

74 Kč
Vybrat vše